Плюс-енергийни сгради - Капитал, 27.04.2013

 

Снимка: Проект на плюс-енергийна къща в с. Кладница, Делта Хил

Автор: Студио АРХЕ, арх. Георги Николов


 

Строителството на пасивни къщи в България набира скорост и вече не може да се счита за инвестиция само за ексцентрични пионери. Около София към момента се довършват два такива обекта, а в цялата страна има няколко построени, като първите бяха изградени преди няколко години в районите на Благоевград и Варна. Осезаемата енергийна криза е стимул за все повече потребители да си дадат сметка за експлоатационните разходи на сградите и нуждата от радикални мерки за енергийна ефективност.


В селището "Делта хил" в близост до витошкото село Кладница "Студио АРХЕ" завършва строителството на плюс-енергийна сграда, като надгражда стандарта пасивна къща чрез прилагането на слънчева електроцентрала на покрива. За една година консумираната енергия от този обект ще е по-малко от тази, която ще се генерира от слънцето. Тази къща е с чиста жилищна площ 415 кв.м. Ако тя беше построена по действащите в момента минимални изисквания, отоплението й щеше да струва не по-малко от 1500 лв. на месец. Сега през зимата комфортът на тази пасивна къща е постижим за по-малко от 100 лв. месечно.


През лятото пък собственикът, вместо да плаща за енергия, ще получава средства за произведения излишък. Всичко това е с цената на не повече от 13% допълнителна инвестиция на строителството. Такъв резултат е възможен с внимание към бюджета и целенасочено проектиране, без влагането на ненужни и сложни компоненти. Достатъчни са дебела суперизолация на външната обвивка, никакви термомостове, качествени прозорци със специален троен стъклопакет и пълна херметизация на обвивката, проверена с т.нар. Blowerdoor тест. Сградната техника е опростена до вентилационна система с рекуператор, слънчеви колектори за топла вода и малък пелетен котел. Вместо отоплителна система има големи красиви витрини с южно изложение. В строителството на този обект е вложен малко бетон и много дървесина, което допълнително оптимизира разходите и внася много уют.


В с. Лозен до София същото архитектурно бюро е на финала на градежа на друга пасивна къща, построена основно с камък и дърво. Тя се доближава до нулево-енергийния стандарт чрез генерирането на електричество и топлина от слънцето. Къщата постигна рекорден за Европа успех в теста за въздухоплътност, задължителен за всяка пасивна къща. В резултат на това постижение, вентилационната система ще работи още по-ефективно от очакваното и ще бъдат реализирани допълнителни икономии на енергия.
Пасивната къща е работещ, проверен и доказан модел. В много близко бъдеще този стандарт ще остане единственият икономически модел на строителство, при който комфортът на обитаване ще бъде поносим от гледна точка на първоначалните инвестиции и последващите месечни разходи за енергия.


Източник: "Капитал", приложение "Имоти и инвестиции", 27.04.2013

 

Вижте оригиналната статия на www.capital.bg

 

Спонсори

        

Бюлетин

  Ако желаете да получавате информация отностно развитието на пасивните сгради, моля впишете е-мейла си тук:

Акценти