Умните къщи - Капитал, 27.04.2013

Снимка: Студио APXE

 

Не просто красива, но и здравословна, комфортна, екологично отговорна и... самоиздържаща се. Това е концепцията на "умната къща" според едноименния проект на Васко Минев.


Екоселището, проектирано от архитектурно студио "Архе", трябва да бъде изградено на терен от 12.5 дка край софийския квартал Горна баня. Инвеститор е собственикът на компания за търговия с рекламни материали "Васкони" Васко Минев. Плановете включват строителството на общо 15 къщи - 13 нискоенергийни и 2 пасивни, които ще бъдат сертифицирани от института за пасивни сгради в германския град Дармщад.


По думите на Васко Минев стремежът е бил да се предложи къща, която почти не употребява енергия, а дори произвежда такава, и едновременно с това запазва нивото на комфорт на обитаване. Разработени са три вида постройки с различни квадратури и разпределение според нуждите на потенциалните купувачи.


В продължение на години обаче строителството на селището "Умни къщи" не може да започне заради липса на финансиране. Тъй като в кризата банките не кредитират строителни проекти, необходимият ресурс от 3 млн. евро най-вероятно ще бъде осигурен от частни инвеститори.


По думите на Васко Минев проектът за екоселището има пълна документна готовност и при наличие на средства строителството може да започне още през лятото. "Ще строим на етапи, докато изградим доверие сред клиентите си", посочи предприемачът.
Предварителните изчисления показват, че покриването на стандартите на пасивна сграда ще оскъпи строителството с не повече от 15%. "Ако все пак за някой клиент разходът е висок, бих го посъветвал да намали квадратурата на къщата и така ще се вмести в бюджета си", посочва Васко Минев.


Всички къщи от екоселището ще се продават с дворно място към тях, като цените ще са 1000-1200 евро/кв.м с включена земя. Проектът е насочен към купувачи с по-високи доходи – хора със собствен бизнес или мениджъри в големи компании.
Успоредно с това Васко Минев разработва и проект за нискоенергийни къщи с по-малки квадратури и цени в рамките на 70 000 - 80 000 евро. Това ще са по-достъпни сглобяеми модели, които ще се монтират на парцел на клиента или в близост да селището "Умни къщи", където Минев притежава още земя.

 

Източник: "Капитал", приложение "Имоти и инвестиции", 27.04.2013

 

Прочетете оригиналната статия от www.capital.bg

 

Спонсори

        

Бюлетин

  Ако желаете да получавате информация отностно развитието на пасивните сгради, моля впишете е-мейла си тук:

Акценти