Архитектура от световна класа по стандарта Пасивна сграда, passive-plus, 09 май 2014

 

      

Сградите с висока енергийна ефективност са не само икономически изгодни - те също така могат да притежават архитектурен дизайн от най-висока класа. Това бе доказано за пореден път от победителите в международния конкурс за Пасивни сгради 2014.

 
Шест сгради и един регион бяха наградени по време на церемонията по закриването на Международната конференция за пасивни сгради в Аахен: жилищен блок в Берлин (Германия), обновяване по пасивен стандарт в Ню Йорк (САЩ), конферентен център в Гоесан (Южна Корея) , музей на изкуствата в Равенсбург (Германия), сграден комплекс в Еспоо (Финландия), редови къщи във Филаделфия (САЩ), както и цял градски район в Хайделберг (Германия).

„Наградените проекти ясно показват, че сградите с отличен дизайн могат да се изпълнят според стандарта Пасивна къща по целия свят", отбелязва д-р Волфганг Файст, директор на Института за Пасивни сгради. Енергийно ефективното строителство и дизайн също така често поставят на преден план висококачествената архитектура в допълнение към ползите за климата. Както казва и Зигмар Габриел, министър на икономиката и енергетиката на Германия и патрон на наградата, "стандартът Пасивна къща отдавна служи като световен еталон за енергийно ефективно строителство и сградни обновявания. Днес съм особено щастлив да видя, че този стандарт вече се прилага не само в отделни сгради, а служи като основа за изграждане на жилищни комплекси и дори цели градски райони".
Представяне на наградените проекти, снимка PHI      

 

В категорията за многофамилни жилищни сгради наградата спечели нулево въглеродна сграда в Берлин, проектирана от Deimel Oelschläger Architects.

 

Журито оцени високо не само енергийните характеристики на сградата, но и нестандартната фасада, която с подходящо проектираните си балкони и засенчващи елементи спомага за увеличаване на слънчевите печалби и енергийните спестявания.

 

 

 

На снимката отдясно: Нулево въглеродна многофамилна жилищна сграда в Берлин, Германия, Deimel Oelschläger Architekten

   

От другата страна на океана "Тясната къща" в Ню Йорк, проектирана от Fabrica718/Studio Cicetti, спечели приза за най-добро сградно обновяване. В типичната за Бруклин 114-годишна редова къща е създадено модерно жилищно пространство с прекрасни условия на обитаване и ниско потребление на енергия, като в същото време оригиналният характер на сградата е напълно запазен.


Германското архитектурно студио ArchitekturWerkstatt Vallentin спечели наградата в областта на образователните заведения. Сградата, разположена в местността Гоесан (Южна Корея), изглежда великолепно на фона на покритите с гори хълмове, като дори може да се твърди, че не само се вписва в околната среда, но даже я подобрява.
 
 
Тясната къща в Ню Йорк, Fabrica718 / Studio Cicetti, снимка: Hai Zhang    Семинарна зала и хостел, Гоесан, Южна Корея, ArchitekturWerkstatt Vallentin, снимка: AN news, Woocheol Jeong
 

В категорията „Пасивни региони” наградата отиде при Агенцията по околната среда на Хайделберг, която със своето напредничаво мислене и амбициозен енергиен план за новия градски район Bahnstadt (Гаров район) доказа, че стандартът Пасивна къща е приложим и в мащабни схеми за цялостно градско развитие.
 
   

 

Победителят при офис сградите и сградите със специално предназначение е Музеят на изкуствата в Равенсбург, Германия, проектиран от Lederer Ragnarsdóttir Oei. Решението за използването на тухлена фасада с цел музеят да се интегрира напълно в историческия център на града беше оценено особено високо от журито.

 

 

 

 

 

 

На снимката отляво: Музеят на изкуствата в Равенсбург, Германия, Lederer Ragnarsdóttir Oei Architekten, снимка: Herz & Lang

 

       

В категорията на еднофамилните къщи, първото място беше поделено между два проекта: жилища за социално настаняване от Plumbob Architects във Филаделфия с подчертаване на функционалното използване на ограниченото пространство в гъсто населен район на града, както и ансамбъл от три еднофамилни сгради на Kimmo Lylykangas Architects в суровия климат на финландския град Еспоо, в който интелигентно проектираната сградна обвивка осигурява високите енергийни характеристики на компактното ядро на всяка от къщите. 

 
   
Жилища за социално настаняване във Филаделфия, САЩ, Plumbob Architects, снимка: Sam Oberter
    Три еднофамилни къщи в Еспоо, Финландия, снимка: Kimmo Lylykangas Architects
 
 
 

Наградата Пасивна сграда 2014 е организирана от Пасивхаус Институт в рамките на проекта „Региони на пасивната сграда и възобновяемата енергия (PassREg)“, финансиран по програма Интелигентна енергия – Европа. 

Официалното сертифициране, удостоверяващо съответствието със стандарта Пасивна къща (или стандарта EnerPHit в случайна сградни обновявания), безадължителна предпоставка за участие. Така журито, в което взе участие и д-р арх. Здравко Генчев, изпълнителен директор на Центъра за енергийна ефективност ЕнЕфект, можеше да се съсредоточи изключително върху качествата на архитектурния проект при своята оценка. Участие в конкурса взеха над 100 проекта от 22 държави.

Подробна информация за победителите и финалистите можете да намерите на адрес www.passivehouse-award.org.

Източник материал: www.passive-plus.com

Източник снимки: Passive House Institute (PHI)
 
 

 

Спонсори

        

Бюлетин

  Ако желаете да получавате информация отностно развитието на пасивните сгради, моля впишете е-мейла си тук:

Акценти