Контролирана вентилация

 

Стандартът е непостижим без система за контролирана принудителна вентилация на помещенията. Тя се налага, тъй като при отварянето на прозорците за пресен въздух през студената зима или горещото лято се отчитат огромни загуби на енергия. Това е причината през тези сезони да бъде подаван пресен въздух към всяко помещение и да се отвежда отработения въздух откъм сервизните помещения. Важно е изхвърляния от сградата въздух да отдаде енергията си на постъпващия в сградата пресен въздух чрез топлообменник (рекуператор) с КПД над 80%. По този начин в помещенията постоянно има чист и пресен въздух. Това допринася за високия комфорт на обитаване на пасивните сгради. Скоростите на подаване на пресен въздух в помещенията са много малки. Невъзможно е да бъдат усетени течения.
 

 

Принципна схема на вентилационната система

Рекуператор в техническо помещение в еднофамилна къща в Дармщад

   

Принципна схема на работа на рекуператор

Въздуховоди с шумозаглушители като част от вентилационната система на сградата

   

Въздуховоди с шумозаглушители като част от вентилационната система на сградата

Вентилационна решетка в пасивна сграда

 

 

Погрешно е схващането, че прозорците на пасивните сгради не се отварят. През меката пролет или есен прозорците могат да бъдат отворени, а вентилационната система да бъде изключена. В този случай се предвиждат различни схеми на естествено проветряване на помещенията. Нощната вентилация през лятото намалява средната денонощна температура в сградата.
Пасивните сгради, поради суперизолацията си, могат да бъдат затоплени или изстудени само посредством вентилационната система, като по този начин се минимизира, а може и напълно да липсва конвенционална отоплителна инсталация. Това води до значителни икономии на капиталовложения. Нещо повече, в някои случаи може да се окаже, че климатизационна система също не е нужна.

 

Вижте презентация по време на Национална конференция пасивни сгради България

 

Научете повече от статията "Най-важен е рекуперативният блок" - инж. Захари Божилов за ОвиК системите при пасивните сгради, сп. Фасилитис, февруари 2011

 

  

 

Спонсори

        

Бюлетин

  Ако желаете да получавате информация отностно развитието на пасивните сгради, моля впишете е-мейла си тук:

Акценти