Скъпа ли е пасивната сграда?

 

В Европа има компании, които предлагат префабрицирани еднофамилни къщи на цени, конкурентни с тези със стандартни конструкции. Въпреки това, високото качество на компонентите на пасивното строителство се отразяват на относително по-високата му цена. От редица примери на построени пасивни сгради в Европа е направен извода, че средното оскъпяване на строителната себестойност, за да бъде достигнат стандарта за пасивна сграда е не повече от 10% до 15% в сравнение с цената на сграда, която отговаря на всички съвременни европейски сградни норми.

 

В дългосрочен аспект, като се вземат предвид спестяванията от бъдещи енергийни разходи, както и разходи за реконструкции причинени от проблеми със сградната обвивка се стига до извода, че пасивните сгради са по-оправдани от икономическа гледна точка от конвенционалните.

Всички допълнителни сградни елементи за използване на възобновяеми източници на енергия, които не са задължителни за достигане на стандарта, допълнително оскъпяват строителството. Така може да се стигне и до оскъпяване до 30 – 40%. Самият факт на съществуването на тези системи обаче доказва тяхната икономическа целесъобразност. Правилният им подбор и проектиране винаги води до оправдаване на вложените в тях средства.

 

Вижте презентациа на арх. Георги Николов по време на втора Национална конференция пасивни сгради България

Вижте презентация на Стефан Антонов по време на Национална конференция пасивни сгради България

 

 

 

 

 

Спонсори

        

Бюлетин

  Ако желаете да получавате информация отностно развитието на пасивните сгради, моля впишете е-мейла си тук:

Акценти