Новини Хронология на един опит за промяна

11/08/2014

/ Изводи и констатации на ИГ Пасивни сгради България за настоящата и бъдещата нормативна уредба по енергийната ефективност в България /

 

България залага на промени по старите наредби за енергийна ефективност вместо създаване на нова, концептуално различна наредба, за да посрещне задължителните изисквания на ЕС за строителство на „почти нулево енергийни сгради” след 2020 г.


ИГ Пасивни сгради България е сдружение с нестопанска цел, чиято мисия е създаване на предпоставки за широко разгръщане на строителството на пасивни сгради в България с цел постигане по-високо качество на живот и устойчива околна среда. Сред целите на сдружението са: анализиране на настоящото законодателство и изтъкване на ползите от прилагането на утвърдения в целия свят стандарт „пасивна сграда” в сравнение с минималните нормативни изисквания. От създаването на ИГ Пасивни сгради България през 2009 г. до сега, сдружението нееднократно е изразявало официално становището си във връзка с действащото законодателство за енергийна ефективност в България. Предвид бъдещите промени в наредбите за енергийна ефективност, който се обсъждат към момента, ИГ отново застана зад позицията си. Ето как се развиха действията около обсъжданите проекто-документи.

 

Преди близо четири години Европейският Съюз (ЕС) приема Директива 2010/31/ЕС, която налага всички новопостроени сгради след 2020 г. да бъдат „почти-нулево енергийни”, като Директивата важи за всички нови обществени сгради още от 2018 г. В следствие на разпоредбите на Директивата, Европейската Комисия (ЕК) изисква от всяка държава - членка на ЕС да преработи законовите и нормативни актове на национално ниво, за да създаде условия за реалното строителство на „почти-нулево енергийни сгради” на територията си.

 

Развоят на събитията около този процес на транспониране на Европейските изисквания към българската нормативна уредба е представен по-долу в конспективен хронологичен вид. Настоящият текст излага фактите и отразява позицията на ИГ Пасивни сгради България и други браншови организации, които отдавна очакват наложените от ЕС промени относно изискванията за строителството, но не одобряват начина, по който българската държавна администрация отговаря на тези изисквания.

 

Прочетете цялата статия в бюлетина на ИГ.


 

 КоментариDamian - (11.08.2015)

It's a plaeruse to find someone who can think so clearly


Добави коментар

име / фамилия:

Коментар:

въведете кода от картинката:Спонсори

        

Бюлетин

  Ако желаете да получавате информация отностно развитието на пасивните сгради, моля впишете е-мейла си тук:

Акценти