ОБЕКТ Умни къщи Стубело - Kъща "тип B", Проект

Данни за обекта

Име на обекта: Умни къщи Стубело - Kъща "тип B"

Период на проектиране от 2007 до 2009

Период на строителството от 2009 до 2010

Тип сграда: Жилищна

Конструкция: Смесена

Местоположение: София

Екип

Инвеститор: „Умни къщи” ООД

Проектантски екип: „Студио АРХЕ” ЕООД

Консултанти: Passivhaus Institut - Dr. Feist, Darmstadt

Строители:

Други:

Описание:


Жилищна сграда „Тип В” е самостоятелна еднофамилна къща с гараж. Представлява компактен обем с покрив със северно изложение. Разполага с два основни жилищни етажа и частично вкопан сутерен. Жилищна сграда „Тип В” е с нетрадиционна, модерна архитектура, пряк резултат от пасивната идея, подчинена на концепцията за максимално използване на слънчевата енергия в енергийния модел на къщата. Има предизвикателен, но уютен облик. Сградата, заедно с богатото озеленяване и аранжиране на двора създава условия за изключително високо ниво на комфорта и естетиката на обитаване в унисон с природата и опазването й. В частично вкопания сутерен са проектирани: гараж с 2 паркоместа, техническо помещение, пералня и сушилня, зимник и коридор пред вътрешното стълбище. На приземния етаж са разположени: антре, тоалетна, преддверие, дневна с трапезария, кухненски бокс, килер, тракт спалня родители, състоящ се от: спалня родители, дрешник и баня. Пред дневната и трапезарията е разположена обширна южна тераса на терена. На 1 етаж се намират 3 спални със самостоятелни дрешници и бани. Етажното фоайе на този етаж е проектирано като домашен фитнес. Стълбището към приземния етаж е затворено в самостоятелен остъклен обем за по-добра топло- и звуко-изолация. Две от спалните имат излаз на малка покрита южна тераса. Двете спални от изток имат частично двойна остъклена фасада, като между двете й половини е разположен въздух над дневната, чрез който се осъществява и контролира естествената й конвекция. Жилищната сграда е ориентирана с дългите си фасади категорично по посока север - юг. Основна е остъклената южна фасада, към която са ориентирани всички жилищни помещения на къщата. Всички сервизни помещения, както и стълбището са ориентирани на север. Източната, западната и северната фасади са почти плътни, с малки отвори за прозорци и врати. Конструкцията на сградата е изградена от стоманобетонов скелет от фундаменти, колони, греди, плочи и покрив с рамково противоземетръсно действие. Външните стени са леки, панелни, префабрицирани в заводски условия, окачени външно на стоманобетоновия скелет. Съставени са от рамка, запълнена от минерална вата с дебелина 35см, обшивка от двете страни от OSB плоскости, предстенна обшивка в интериора и вентилируема дъсчена обшивка отвън.

Енергийни характеристики

*Отчетено по PHPP (Passive House Planning Package)

Специфична енергийна нужда за отопление и вентилация: 14.3 kWh/m2 годишно

Обща нужда от енергия (отопление, вентилация, охлаждане, БГВ, осветление, ел. уреди): 102 kWh/m2 годишно

Енергия от слънчево електричество: 11 kWh/m2 годишно

Топлинен товар: 17 W/m2

Охладителен товар: 4 W/m2

Описание на външната обвивка на сградата

* Според както са въведени в PHPP

Външни стени (съставни елементи):

Префабрицирани, с дървена рамкова конструкция и активна топлоизолация от стъклена вата 30см.

U-стойност: 0.126 W/(m2K)

Покрив (съставни елементи):

С външна топлоизолация от стъклена вата 40см

U-стойност: 0.099 W/(m2K)

Плоча към терена (съставни елементи):

С изолация от XPS с дебелина 20см

U-стойност: 0.168 W/(m2K)

Прозорци:

U-стойност: 0.768 W/(m2K)

g-стойност: 53 %

Производител: Rehau

Сградна техника

* Накратко според както са въведени в PHPP

Тип вентилационна техника:


Рекуператор с КПД над 80%. В него се извършва топлообмен между изхвърляния и постъпващия в къщата пресен въздух. Това спестява значително количество енергия за подгряване/охлаждане на постъпващия в къщата пресен въздух;

Вентилационна система:


Контролирана вентилация на къщата. Принудително се подава пресен въздух към всяко жилищно помещение и се изсмуква отработен въздух от баните и кухненския бокс; Това предотвратява необходимостта от отваряне на прозорците за вентилация на помещенията през студената зима и горещото лято, като в помещенията ще се поддържа винаги пресен въздух, отговарящ на всички хигиенни изисквания;

Земен топлооменник:


Предварително подгряване/охлаждане на пресния въздух чрез земен въздушен топлообменник в почвата около къщата - система „Awadukt thermo - Rehau”. Това предварително кондициониране на къщата печели значително количество възобновяема геотермална енергия, като по този начин се елиминира нуждата от климатизация на къщата.

Източник на топлина:


Газ - Предвиден е малък кондензационен газов котел

Слънчеви колектори за БГВ:


Ще бъдат инсталирани 3 броя интегрирани плоски колектори в система с 400л. бойлер, които ще задоволяват голяма част от нуждата на къщата от гореща вода през годината.

Иновативни технологии:


Събиране в резервоар на дъждовни води от покрива на къщата и използаването им в бита за тоалетните казанчета. Заложен е резервоар с вместимост 5м3, в него след предварително филтриране попадат дъждовните води от основния покрив на къщата. След това те се изпомпват чрез уред, разположен в пералното помещение на къщата, оттам се разпределят до всички тоалетни казанчета по независима от основния водопровод тръбна разводка. Системата има възможност за превключване към основния водопровод при недостатъчни валежи през годината. Тази система ще доведе до значителна икономия на питейна вода през годината. Енергоспестяващи електродомакински уреди и осветление. Всички осветителни тела ще бъдат енергоспестяващи, заложени са и LED осветителни тела. Пералнята и миялната машини са предвидени с вход за топла вода, произведена от слънчевите колектори.

Допълнителна информация:

линкове и контакти

Интернет страница: http://www.smarthouses.bg/

Контакти собственик на обекта или лице за контатки: тел.: 0888925967

Спонсори

        

Бюлетин

  Ако желаете да получавате информация отностно развитието на пасивните сгради, моля впишете е-мейла си тук:

Акценти