Здравейте , искам да се включа ,защото от 2 години се занимавам с темата ВЕИ , PV , а като архитект интегрираните системи - термално соларни и PV /за електричество / са ми приоритет !
В сградата на РИСК ИНЖЕНЕРИНГ всички е направено с комерсиална цел , имидж и идея за разточителство , защото по този начин в този Board Room "завъртат" главите на разни клиенти и чиновници и след това се подписват " дебели " договори за доставки по министерства , АЕЦ и други любими държавни обектчета....
Първо , тази система е от преди време , а само преди 2 години PV нещата струваха луди пари ! Да не говорим за къстъм-изпълнението по размер и чрез система "глас-глас" ... Ако наистина е 55 kW смятайте , че струва над 500 000-600 000 лв ... Мисля , че сградата не е присъединена към заветното ЧЕЗ , т.е. не продава тока по заветните 0,37 евро/кватчас ... Така ,че те си го ползуват / само през деня, защото лошото е , че за през нощта трябва акумулаторен парк , който също е цяло състояние ... / и прости сметки показват , че системата им се самоизплаща след около... 40 години ...! Така , че подобни проекти са просто за показност и да се похарчи някое евро повече и нямат нищо общо с темата "енергоефективност", "пасивни" сгради , "зелена идея " и пр.
Колкото до разумни BIPV - има вече много примери по света , задължително с присъединяване към мрежата /защото така се осмисля инвестицията , да не говорим , че по света за тока от 100% интегрирани системи се плаща най-скъпо! / , по прости и ефективни системи и най-вече по-евтини със сегашното развитие на производителите по света ! Това според мен са почти задължителни компоненти на пасивните и нискоенергийни проекти , но трябва да бъдат правени , за да служат и реално допринасят към енергийната ефективност на средата /да не мислите , че на някой в Риск Инженеринг му пука , че покрива им носи електричество за 25 лв на ден , при положение , че сигурно цялата сграда харчи десет пъти повече ... /
Хайде , дано се заложат горните идеи в новата "Енергийна стратегия на Правителството " и започнат да се правят разумни проекти и green марката не се използува само за "зарибяване " на повърхностни потребители!