Здравейте,
интересувам се как се изпълнява вентилацията на мокрото помещение в една енергоефективна къща ( имам предвид еднофамилно жилище с 2-3 стай и 1-2 мокри помещения ).
Като гледам цветните картинки на вентилационната схема - отработения въздух се изсмуква точно от банята и тоалетната. Напрактика обаче ще има няколко проблема:
1. Вентилацията на мокро помещение на практика е непостоянна - след къпане имам голямо количество влага което искаме да бъде премахнато бързо т.е трябва да се засили временно въздухо-обмена в това помещение - т.е трябват управляеми клапи на отделните помещения, упрвляем дебит на централните вентилатори - подаващ/изсмукващ + управление на цялата тази система = ускъпяване и усложняване
Друг вариант е да има отделен изсмукващ вентилатор за мокрото помещение - но когато работи той се явява голяма въздушна утечка която трабва да се компенсира за да се постигне зададения въздухообмен. Отделно се губи и доста топлина.
2. Ако приемем вентилацията за постоянна, това значи че докато човек ползва мокрото помещение през него ще има сериозно течение. Ако съвсем лайшки приемем че съотношението чиста жилищна площ/площ на мокрото помещение е 60/5 това значи че в банята ще има към 10 пъти по- голям обем въздух на единица площ. Според мен това ще е доста некомфортно - ти си мокър и чустваш доста дори слабо течение. Т.е пак стигаме на вариант 1 с променливата вентилация - например нормално основния обем въздух се отнема през банята, освен коагто я ползваш - тогава се отнема през коридора.
Някои знае ли как е решен този проблем във вече построени пасивни къщи ?.